Een veel voorkomende klacht waar mensen last van hebben is brandend maagzuur. Dit kan veroorzaakt worden door diverse factoren. De oorzaak kan voedings gerelateerd zijn, maar kan bijvoorbeeld ook te maken hebben met een slokdarm die niet goed beweegt of door een blokkade in de nek.

Het vermijden van koffie, veelvuldig vlees inname, het drinken van koolzuurhoudende dranken en andere (zuurvormende) producten kun je beter even reduceren voor een bepaalde tijd.

Fysieke weefsel blokkades kunnen een aanzet geven tot verhoogde productie van maagzuur. Doorbloeding, bezenuwing, mobiliteit van naburige organen (darmen, nieren, lever) etc moeten optimaal functioneren dan wel bewegen om ervoor te zorgen dat het maagzuur geen hinderlijke rol gaat spelen in het dagelijkse leven.

Praktijk voorbeeld:
Man (51 jaar) had reeds een aantal maanden last van brandend maagzuur na het eten. Tevens was het niet mogelijk om liggend in slaap te vallen. Om het draaglijk te maken werden er maagzuurremmers geslikt.

Na onderzoek bleek dat er veel spanning in de slokdarm aanwezig was zowel in de hals, borstbeen als middenrif. Tevens was er een blokkade in de nek aanwezig en had de verminderde beweeglijkheid van de darmen invloed op het optimaal kunnen functioneren van de maag.

De behandeling bestond uit het losmaken van: ribben (middenrif), nek, borstbeen, darmen, maag door middel van diverse mobiliserende technieken. Daarnaast heeft de client ademhalingsoefeningen en voedingsadviezen meegekregen om de spanning op het middenrif te verminderen.

Na een aantal behandelingen zijn de klachten sterk gereduceerd en is de inname van medicijnen niet meer nodig.